Havuja Nuotiopiiri Goes Sawosta Maailmalle – Tulevaisuuden identiteetti -tapahtuma oli suunnattuna korkeakoulu- ja toisen asteen opiskelijoille. Tarkoituksena oli, että osallistujat saivat konkreettisia menetelmiä oman tulevaisuuden muotoiluun, kuinka kääntää omaa osaamistaan käytäntöön esimerkiksi tulevaisuuden työtä tai opintoja ajatellen, sekä mahdollisuuden laajentaa omia verkostojaan. Näkökulmat sisältöön tulivat tulevaisuuden mahdollisuuksista, erityisesti 2040 kehyksessä – Kuinka tulevaisuus nähdään korkeakoulu- ja toisen asteen opiskelijan näkökulmasta. Tärkeänä teemana nähtiin myös tapahtuman rajattomuus Pohjois-Savossa, eli tapahtuma striimattiin erityisesti Ylä-Savon toisen asteen toimijoille. Osallistujia oli kokonaisuudessaan noin 100.
Tapahtuma luotiin ja organisoitiin osana Sawosta Maailmalle tapahtumaa 22.10.2020 (https://www.sawostamaailmalle.fi/) ja tehtiin yhteistyössä Kuopion Alueen kauppakamarin, Savonia-ammattikorkeakoulun ja Business Center Pohjois-Savon sekä erityisesti Ylä-Savon seudun koulujen kanssa. Sisällössä ja lähteinä käytettiin erilaisia tulevaisuustyökaluja ja tapahtumaan osallistuville oli mahdollisuus päästä pohtimaan asioita keksijä, futuristi, kirjailija, puhuja ja säveltäjä Perttu Pölösen kanssa.
Tapahtuman sisältö ja oppimistavoitteet osallistujille:
- Tutustuminen materiaaliin ja tehtävään, keskeiset kysymykset:
”Oletko koskaan miettinyt miten sinä eroat koneesta?”
”Oletko miettinyt mitä sellaisia taitoja tai ominaisuuksia sinulla on, joita Googlesta ei löydy?”
- Valmistelu tapahtumaan, ennakkotehtävien tekeminen.
- Tapahtumaan osallistuminen
Tuloksena syntyi useita erilaisia näkökulmia osallistujien omista tulevaisuuden identiteeteistä; esimerkiksi pohdittiin, kuinka yhdistää nykyiset vahvuudet ja ominaisuudet erilaisiin tulevaisuuden ammatteihin. Tämä auttoi osallistujia pohtimaan sekä jäsentämään esimerkiksi tulevaisuuden identiteettejään tai vaikka orastavia ammatteja tai liikeideoita. Tulevaisuuden identiteettien pohdinta tarjosi kaikille tulevaisuudesta kiinnostuneille läpileikkauksen näiden taitojen löytämiseen.
Alla näet tapahtumassa olevat tehtävät sekä yleistietoa viikon organisoinnista:
Suunnittelu
Tapahtumaa suunniteltiin yhdessä Sawosta Maailmalle järjestäjien sekä ydintiimin kanssa. Sisällön suunnittelu oli pääasiassa tehty Jukka Heiskasen, Mira Koposen ja Matti Laitisen toimesta, yhteistyössä muiden tiimiläisten sekä Perttu Pölösen kanssa. Koska tapahtumaa luotiin vahvasti virtuaalisesti, oli mukana myös teknistä tukea (kaksi henkilöä) sekä Taustamarkkinat BGMT. (https://www.bgmt.fi/) . Koska tapahtumaa ideoitiin ensimmäistä kertaa, mutta toiminnasta saatiin paljon oppeja sekä tekniikan, mutta erityisesti sisällön osalta.
Ideana se, että osallistujat tutustuisivat päivän teemoihin hieman etukäteen ja pääsisivät Sawosta maailmalle tapahtumassa kontaktiin Pertun kanssa, liittyen heidän omiin pohdintoihin tulevaisuuden identiteeteistä ja saisivat konkreettisia keinoja luovuuden käyttöön.
Kohderyhmä: Opiskelijoille toiselta asteelta korkeakouluihin.
Teemat laajasti: Oma osaaminen näkyväksi – Itsetuntemuksen kasvu, yhteys elinkeinoelämään, ja halu jatkaa yhteisöllistä toimintaa
Toteutus
1. Haku tapahtumaan ilmoittautuville
Tapahtumaan etsittiin osallistujia korkeakoulusta sekä toisen asteen oppilaitoksista. Haku toteutettiin noin kuukausi ennen tapahtumaa, alla muutama keskeinen kysymys, joiden avulla hakijoita myös johdatettiin aiheeseen:
”Sinulla on mahdollisuus päästä pohtimaan näitä asioita tulevaisuusguru Perttu Pölösen kanssa Havuja #!@%&! Nuotiopiiri Goes Sawosta maailmalle –tapahtumaan 22.10.2020. Tapahtumassa laajennat omia verkostojasi ja saat konkreettisia menetelmiä siihen, kuinka käännät oman osaamisesi käytäntöön vaikkapa tulevaisuuden työtä tai opintoja ajatellen.”
KORKEAKOULU- JA TOISEN ASTEEN OPISKELIJA Vastaa lyhyesti seuraavaan kahteen kysymykseen. Vastauksia tarkastellaan omaperäisyyden ja luovuuden näkökulmasta, ja valinnat tapahtumaan pääsystä tehdään vastausten perusteella. Mukaan pääsystä ja jatko-ohjeista ilmoitetaan valituille henkilökohtaisesti.
Kysymys 1:
Mitä sellaisia taitoja tai ominaisuuksia sinulla on, joita Googlesta ei löydy? *
Kysymys 2:
Mikä on tai voisi olla sinun taitotittelisi (tulevaisuuden identiteetti)?
(Esimerkiksi kirkastaja, mahdollistaja, innostaja, jne.) *
2. Ohjeita ja aikatauluja, 22.10 Klo 12 – 15 ilmoittautuneille:
Seuraavaksi osallistujille annettiin ohjeet jatkolle, jotka auttoivat pohtimaan tarkemmin omaa tulevaisuuden identiteettiään sekä siihen liittyviä seikkoja – Osa osallistujista tekivät tämän yhdessä opettajan kanssa ennakkoon kouluissa:
”Tervetuloa mukaan! Tapahtumassa saat ajatuksia, menetelmiä sekä verkostoja tulevaisuuden työn tai esimerkiksi opintojen suhteen! Ennen tapahtumaa tee kyseinen tehtävä, jolla hieman hahmotat lisää tulevaisuuden identiteettiäsi – Olet sitten valmis kertomaan omista tulevaisuuden taidoistasi: ”
1. Tutustu ja tee ennakkotehtävänanto:
Palauta mieleen aikaisemmat vastauksesi kysymyksiin:
”Mitä sellaisia taitoja tai ominaisuuksia sinulla on, joita Googlesta ei löydy?”
”Mikä on tai voisi olla sinun taitotittelisi (tulevaisuuden identiteetti)?”
(Esimerkiksi kirkastaja, mahdollistaja, innostaja, jne.)
Lähde: Perttu Pölönen, Sawosta Maailmalle – Tulevaisuuden identiteetti.
Lue sitten alla oleva lista ja mieti mikä näistä olisi sinua lähinnä oleva tulevaisuuden työelämätaito! Miksi juuri tämä ja miten kyseisellä taidolla voit auttaa muita?
1. Luova ongelmanratkaisu ja kyky leikkiä
2. Kriittinen ajattelu
3. Oppiminen
4. Päätöksenteko
5. Yhteistyötaidot
6. Itsetuntemus
7. Vuorovaikutustaidot
8. Tunne-, tilanne- ja tietoisuustaidot
9. Empatia
10. Systeemiajattelu
11. Tulevaisuustaidot
12. Koneoppiminen
Lähde: Minna Koskelo, Yksitoista Helsinki. Lista pohjautuu raportille Future of Jobs Report, World Economic Forum
Tapahtuman 22.10. ohjelma 12.00 – 15.00 Livenä ja YouTubessa:
Tapahtumapaikalla annettiin kasvomaskeja ja tomittiin yleisten turvaohjeiden mukaisesti.
12.00 – 12.30 Linjat auki tapahtumaan osallistujille – Livenä ja Youtubessa.
12.30 – 13.00 Alkujuonto – Matti Laitinen ja Jukka Heiskanen.
13.03 – 13.22 Perttu Pölönen Keynote – Sawosta Maailmalle verkkolinkki.
13.23 – Pertun tehtävänanto osallistujille.
13.30 – 14.00 Tehtävän tekemistä / Pienryhmissä sekä yksin.
14.00 – 14.10 Esityksen ja tiivistyksen tekemistä.
14.15 – 14.45 Esityksiä ja palautetta Perttu Pölöseltä.
14.45 – 15.00 Yhteenveto ja jatko.
Havainnot ja kommentit tapahtumasta:
Keskeiset opit osallistujien palautteista (opettajilta ja opiskelijoilta):
- Tapahtuma oli kokonaisuutena hyvä, erityisesti juonnoista pidettiin. Tärkeää on, että ennakkomateriaali on valmisteltu ja liittyy oleellisesti tapahtumaan. Erilaiset harjoitukset antavat syvyyttä yhteiselle tapahtumalle oppimisen sekä lopputulosten kannalta.
- Perttu on pidetty esiintyjä, vetoaa erityisesti nuoriin ja opiskelijoihin – Hänen tulevaisuuden identiteetti teoksen kehys toi hyvin esiin niitä teemoja, joita myös toisella asteella sekä korkeakoulutuksessa tarvitaan.
- Tapahtuman ajoitus oli sopiva tilanteeseen nähden – Koronan aikaan nähdään tarvetta tulevaisuuteen suuntaavilla tapahtumilla.
- Osallistuminen tapahtui pääasiassa lukujärjestyksen mukaan. Läsnäolopakkoa ei ollut oppituntien ylimenevältä osuudelta. (Muutamaa oppilaista lukuun ottamatta, Pertun esitys ja tehtävänanto katsottiin kokonaisuudessaan. Ainakin joku kommentoi ja osallistui Whatsapp:in kautta, joten tehtäviä on myös pohdittu yksin tai yhdessä.)
- Ennakkoon nauhoitetut videot sekä ”kurkistus” Sawosta Maailmalle -tapahtumaan olivat hyvä lisä tähän oheistapahtumaan.
- Yhtenä mahdollisuutena tulevaisuuteen nähtiin esimerkiksi kerran tai joka toinen kuukausi toistuva vaihtuvasisältöinen ”lähetys”, joka olisi enintään tunnin mittainen, ja johon myös Pohjois-Savon nuoret voisivat osallistua.
Lisätietoja:
Jukka Heiskanen
040 037 6574
jukka.heiskanen@kuopiochamber.fi
Matti Laitinen
Innovaatioasiantuntija
Business Center Pohjois-Savo
+358 44 785 6333
matti.laitinen@savonia.fi
bcpohjois-savo.fi/